Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2017

ΟΜΙΛΙΑ της αντιδημάρχου Κατερίνης Ροδής Ελευθεριάδου στην παρουσίαση του βιβλίου του Θεοχάρη Μπικηρόπουλου

Ορφέα μύστη,
Λειβηθρίδες σε υμνούν,
«τελετές μυστηρίδες».

ΟΡΦΕΑΣ
Σύμφωνα με τη μυθολογία ο Ορφέας γεννήθηκε από την σημαντικότερη των Μουσών, την Καλλιόπη και
ήταν γιος του Οιάγρου βασιλιά της Θράκης. Γεννήθηκε σε μια σπηλιά όρος Ελικών στα Λείβηθρα κοντά στην Πίμπλεια της Πιερίας και από νήπιο ακόμα έδειξε την αγάπη του και την κλίση του στην μουσική.
Ο Ορφέας έπαιζε τόσο αρμονικά τη λύρα και τραγουδούσε τόσο γλυκά, που λένε ότι και τα αγρίμια ακόμη του δάσους μαζεύονταν γύρω του για να τον ακούσουν. Ακόμα και τα δένδρα και οι βράχοι μετακινούνται για να έρθουν να ακούσουν τη μουσική του.
Ορφέας στο τέλος της ζωής του περιφρόνησε την λατρεία όλων των θεών εκτός από του ήλιου, τον οποίο αποκαλούσε Απόλλωνα. Για όλη αυτή τη συμπεριφορά απέναντι στους θεούς σκοτώθηκε από Θρακικές Μαινάδες επειδή δεν τιμούσε τον πρώην προστάτη του, τον Διόνυσο. Ένας άλλος μύθος λέει ότι σκοτώθηκε από τις Πιερίδες Μούσες και θάφτηκε στον Ελικώνα ποταμό λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη γεννέτηρά τα Λείβηθρα.
Μία άλλη παράδοση μας λέει ότι τον Ορφέα κατακεραύνωσε ο Δίας επειδή αποκάλυπτε τα ιερά μυστικά στους ανθρώπους.

Το θάνατό σου,
να αποτρέψεις θνητέ,
είσ΄ ανήμπορος .

ΟΡΦΙΣΜΟΣ
Αυτή η μυθική προσωπικότητα έπαιξε σπουδαίο ρόλο στη θρησκευτική ζωή των αρχαίων προγόνων μας και είναι αυτός που καθιέρωσε τα Μυστήρια του Διόνυσου.
Η συνολική θεώρηση των Ορφικών αποδεικνύει πως ο Ορφέας ήταν όντως υπαρκτό πρόσωπο και όχι απλά το αποκύημα της φαντασίας ορισμένων.Ο Ορφέας είναι ιδρυτής μιας μυστικιστικής θρησκευτικής τάσης. Το τελετουργικό του Ορφισμού περιλάμβανε νηστείες, καθαρότητα βίου, αποχή από βρώση κρέατος. Το ζητούμενο από όλα αυτά ήταν ο τέλειος εξαγνισμός και η αποκατάσταση της ψυχής. Ο ορφισμός όπως και άλλες μυστηριακές λατρείες, θεωρείται ότι προετοίμασε διανοητικά τους μεσογειακούς λαούς για την αποδοχή του χριστιανικού κυρήγματος.

ΟΡΦΕΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΔΙΚΗ
Μετ΄εμποδίων,
έρωτας βασανισμένος,
μα επιμένει.

Ο Ορφέας ήταν μουσικός από τη Θράκη. Όταν τραγουδούσε κι έπαιζε τη λύρα του, η θάλασσα γαλήνευε, τα ζώα ημέρευαν και τα κλαδιά των δέντρων σάλευαν στο ρυθμό της μουσικής του. Κάποιοι λένε ότι ήταν ο γιος του Απόλλωνα και πως ο Απόλλωνας του χάρισε τη λύρα. Ο Απόλλωνας ήταν ο θεός της μαντικής, της μουσικής και του φωτός.
Ο Ορφέας αγάπησε και παντρεύτηκε  τη νύμφη Ευρυδίκη. Η Ευρυδίκη όμως πέθανε από το δάγκωμα ενός φιδιού. Απαρηγόρητος ο Ορφέας πήρε τη λύρα του και κατέβηκε στον Άδη. Σαν άρχισε να παίζει και να τραγουδά, ο Κέρβερος ημέρεψε, οι νεκροί πλησίασαν ν΄ακούσουν κι η Περσεφόνη και ο Πλούτωνας μαγεμένοι από τη μουσική του δέχτηκαν να του δώσουν πίσω την Ευρυδίκη, με έναν όρο: μέχρι να βγει από τον Άδη να μη γυρίσει πίσω να τη δει. Ο Ορφέας όμως λίγο πριν βγει από τον Άδη, δεν άντεξε και γύρισε να δει την Ευρυδίκη. Εκείνη τότε χάθηκε για πάντα στο σκοτάδι.

...με τις αναμνήσεις σου,
σε βασανίζει.
Ο Χάρος σκληρός,

 Του πόνου δάκρυ,
χωρίς να συναινέσω, 
κατρακύλησε.


ΧΑΪΚΟΥ
Το χαϊκού είναι η πιο σύντομη μορφή ποίησης στον κόσμο και προέρχεται από την Ιαπωνία του Μεσαίωνα και  ως όρος το χαϊκού καθιερώνεται πιθανότατα στα τέλη του 19ου αι. από τον Μασαόκα Σίκι.
Είναι μια ποιητική φόρμα που αποτελείται από τρεις ομάδες των 5, 7, 5 συλλαβών και μόνο δεκαεπτά συλλαβές αρκούν, ώστε να συλληφθεί η στιγμή και να καταγραφεί.
Το χαϊκού περιγράφει μια στιγμιαία εμπειρία, μια αίσθηση, ένα συναίσθημα, μια εικόνα της φύσης κλπ, την οποία ο ποιητής επιθυμεί να διατηρήσει στις συνειδήσεις των αναγνωστών του.
Η διάδοση της συγκεκριμένης αυτής ποιητικής φόρμας γίνεται αναπότρεπτη και ολοένα πιο δημοφιλής, αν κρίνουμε από τις συλλογές που εκδόθηκαν στην Ελλάδα, αλλά κι από το γεγονός ότι τα χαϊκού εισήχθηκαν και στα Ελληνικά σχολεία για εκπαιδευτικούς λόγους: όχι μόνο για να εξοικειώσουν τους μαθητές μ’ αυτό το ιδιαίτερο είδος ποίησης, αλλά κυρίως ως ένα απλό και αποτελεσματικό τρόπο για να βελτιώσουν τα μέσα έκφρασής τους.
 Έλληνας ποιητής που έχει ασχοληθεί με τα χαϊκού είναι ο Γιώργος Σεφέρης.

Το όνειρό σου
 να πετύχεις στη ζωή,
 λαβύρινθος.


........................................................................................................
....από τις εκδόσεις "ΟΣΤΡΙΑ"
Παραγγελίες
Χέυδεν 3 Πεδίο του Άρεως
τηλ.: 211 2136882
web site: www.ostriavivlio.com