Τρίτη, 20 Ιουνίου 2017

Προσλήψεις γιατρών στο ΕΣΥ και παράταση θητείας των επικουρικών υποσχέθηκε ο Ξανθός στην ΟΕΝΓΕ

Προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού στο ΕΣΥ και παράταση της θητείας των επικουρικών εργαζομένων υποσχέθηκε ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε
με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) την περασμένη Τετάρτη.


Η ΟΕΝΓΕ στη συνάντηση επανέλαβε την θέση της για κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, για μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για μονιμοποίηση όλων των επικουρικών.
Συγκεκριμένα για τις προσλήψεις ο Υπουργός απάντησε στην ΟΕΝΓΕ ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα προκηρυχθούν 100 θέσεις για την κάλυψη έκτακτων αναγκών ενώ έως το φθινόπωρο θα προκηρυχθούν, 250 για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), 400 για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και 400 για Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Σε ότι αφορά την προκήρυξη θέσεων για τα ΤΕΠ διευκρίνισε πρέπει να προηγηθεί νομοθετική ρύθμιση.
Σχετικά με τη θητεία των επικουρικών εργαζομένων (ιατρικού και λοιπού προσωπικού) που λήγει στις 30/9, ο κ. Ξανθός είπε στους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών ότι πολιτική βούληση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας είναι να δοθεί παράταση της θητείας τους για τουλάχιστον ένα χρόνο «κατόπιν τελικής συνεννόησης με την κυβέρνηση». Υποσχέθηκε μάλιστα ότι έως το τέλος του μήνα θα υπάρχει σχετική νομοθετική ρύθμιση, ενώ εξετάζεται να συμπεριληφθούν σε αυτήν και 585 επικουρικοί (μη γιατροί) που προσελήφθησαν μετά τις 30/9/16.
Για τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας μέσω ΟΑΕΔ σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στην ΟΕΝΓΕ το Υπουργείο έχουν προσληφθεί 2.870 εργαζόμενοι από τους 4.000 που προβλέπονται και θα επαναπροκηρυχθούν οι υπόλοιπες για την κάλυψη των κενών θέσεων.
Επιδίωξη του Υπουργείου Υγείας είναι η αύξηση της διάρκειας των προγραμμάτων από 5 μήνες σε 1 χρόνο, ενώ μετά τη λήξη των προγραμμάτων η πρόθεση του είναι να προχωρήσουν σε συμβάσεις με ΚΟΙΝΣΕΠ.
Για τους εργολαβικούς εργαζόμενους ο Υπουργός Υγείας εξέφρασε στην ΟΕΝΓΕ την εκτίμηση ότι η απάντηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη νομιμότητα των συμβάσεων ορισμένου χρόνου μπορεί να καθυστερήσει 3 έως 4 χρόνια, οπότε θα δοθεί κατεύθυνση στις διοικήσεις των νοσοκομείων να προχωρήσουν στη διαδικασία των συμβάσεων μέσω ΑΣΕΠ.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία το Υπουργείο επέρριψε ευθύνη στις διοικήσεις τόσο για την παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργολαβικών εργαζόμενων (π.χ. καθυστερήσεις στις πληρωμές) όσο για και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη διαδικασία των συμβάσεων.
Παράλληλα στην συνάντηση η ΟΕΝΓΕ ανέπτυξε τους βασικούς άξονες της κριτικής της στην πρόταση του Υπουργείου για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των γιατρών, ζήτησε να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου και να ξεκινήσει η συζήτηση για νέα κλαδική συμφωνία που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των γιατρών και να διασφαλίζει τα μισθολογικά, εργασιακά και επιστημονικά τους δικαιώματα.
Τελικά για την πρόταση του Υπουργείου Υγείας για το σχέδιο νόμου για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών, ορίστηκε νέα συνάντηση της ΟΕΝΓΕ με την ηγεσία του υπουργείου τη Δευτέρα 19/6, στις 2.30 μμ.