Κυριακή, 4 Ιουνίου 2017

Κάθε θυσία για τον έρωτα σε πάει πιο κοντά στην ευτυχία.

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ μέχρι πού θα μπορούσες να φτάσεις για έναν άνθρωπο; Ίσως έχεις φτάσει πιο μακριά απ’ όσο υπολόγιζες. Δεν αμφιβάλλω ότι κι η σκέψη μονάχα να επιτρέπεις σε έναν άνθρωπο να εισβάλει στη καθημερινότητά σου είναι αλλόκοτη,
πόσο μάλλον όταν η καθημερινότητα αυτή δεν αποτελείται μόνο από γεγονότα αλλά και από συναισθήματα, τα οποία μοιράζεσαι και δεν αποτελούν πλέον κτήμα σου -όπως είχες συνηθίσει.
 Τώρα έχεις βάλει την ταμπέλα «σχέση» για να προσδιορίσεις τον λόγο για τον οποίο επιτρέπεις σε κάποιον –που μέχρι τότε ήταν ξένος για σένα– να έχει μια τόσο υψηλή θέση στη ζωή σου. Κι αυτός, άλλωστε, είναι ο λόγος που δε διστάζεις να θυσιάζεσαι πού και πού, ξέρεις, όταν βλέπεις πως τα πράγματα ξεφεύγουν απ’ τον έλεγχο και φοβάσαι.
Γιατί τώρα θέλεις να έχεις πάντοτε τον έλεγχο. Κι αυτό όχι για να νιώθεις ο κυρίαρχος που απλώς κινεί τα νήματα, αλλά για να έχεις δεδομένο ότι κανένας και τίποτα δε θα καταστρέψει αυτό που με τόση αγάπη και προσπάθεια χτίζεις. Ύστερα, δεν είναι γιατί θέλεις να τραβάς απ’ τα μαλλιά μια σχέση που έχει ήδη βαλτώσει, αλλά γιατί έχεις επενδύσει πολλά και σκέφτεσαι πως στο κάτω-κάτω είναι κρίμα να πάνε στράφι τόσες αυτοθυσίες.
Επομένως βρίσκεσαι σε σχέση και νοιάζεσαι για την έκβασή της, ακόμη κι αν συχνά πείθεις τον εαυτό σου πως δεν μπορεί να ελέγξει τα πάντα και προφανώς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα συμβαίνει στη ζωή σου μετά από μερικά χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, την παρούσα στιγμή, προτιμάς να βρίσκεσαι στο βωμό της θυσίας προκειμένου να διατηρήσεις τα κεκτημένα σου και σε τρομάζει που είσαι έτοιμος να θυσιαστείς.
Αυτή τη φοράς νιώθεις. Μην ξεχνάς ότι ο φόβος της απώλειας είναι ίσως το πιο έντονο συναίσθημα με άξιο ανταγωνιστή του τον έρωτα· κι εσύ αυτή τη στιγμή αισθάνεσαι και τα δύο. Βάλε κάτω όλες τις φορές που ένιωθες ότι θυσιάστηκες. Ίσως δεν μπορείς να εντοπίσεις πολλές, παρ’ όλο που ξέρεις ότι το κάνεις συχνά. Μην απορείς. Δε σε ενδιαφέρει πόσες φορές το έκανες και πόσες ακόμα θα το κάνεις γιατί πολύ απλά δε μετράς πόσα δίνεις, απλώς χαίρεσαι να δίνεις.
Τα συναισθήματα που σου δημιουργεί αυτός ο άνθρωπος σε οδηγούν να κάνεις ένα βήμα πίσω σε κάθε καβγά κι ένα βήμα μπροστά σε κάθε εμπόδιο που παρουσιάζεται απρόβλεπτα μπροστά σας. Οι θυσίες σου, όμως, καμία σχέση δεν έχουν με αυτές του παρελθόντος. Αυτή τη φορά δε σε υποχρεώνει κανείς να κάνεις το οτιδήποτε· απλώς θέλεις. Και νιώθεις τόσο όμορφα όταν ξέρεις μέσα σου ότι εσύ κάνεις τα πάντα επειδή θέλεις τα πάντα -ακόμη κι αν δεν περιμένεις τίποτα.
Συχνά απορείς με τον εαυτό σου. Εσύ δεν είχες μάθει να συμβιβάζεσαι. Εσύ δε θα ανεχόσουν το ένα και θα απεχθανόσουν το άλλο. Εσύ ήσουν που έλεγες ότι τις θυσίες τις αναλαμβάνουν οι αδύναμοι. Μα, τώρα, νιώθεις τόσο δυνατός. Τα λόγια που έλεγες δεν έχουν καμία ανταπόκριση σε σχέση με τις πράξεις σου.
Ξέρεις, τώρα κατάλαβες τι πραγματικά συμβαίνει. Κάθε θυσία σου κλητεύει την ευτυχία. Σου έλεγαν ότι σε μία σχέση πρέπει να είσαι έτοιμος να θυσιαστείς, ωστόσο εσύ δε χρειάζεσαι αυτό το «πρέπει» για να νιώσεις έτοιμος. Καμία θυσία δεν είναι βάρος στους ώμους σου, όταν η αγκαλιά σου είναι γεμάτη.
Γράφει ο Θάνος Κουλουβάκης

http://www.anapnoes.gr