Δευτέρα, 3 Ιουλίου 2017

Να έχει κανείς ταλέντο δεν είναι αρκετό, πρέπει να έχει και την άδεια σας να το έχει

Να έχει κανείς ταλέντο δεν είναι αρκετό, πρέπει να έχει και την άδεια σας να το έχειΤο ταλέντο μόνο του δεν φτάνει· θέλει και την παραδοχή από τους άλλους.
Ταλέντο που δεν βλέπεται,
δεν υπάρχει. Το ταλέντο έχει την ανάγκη της αναγνωρίσεως, αλλιώς δεν αντέχει τον εαυτό του. Όσο πιο πολύ ταλέντο έχουμε τόσο πιο πολύ θέλουμε να αναγνωριστούμε.
Οι «άλλοι» είναι μέρος της δικής μας δημιουργίας, αφού μαζί τους μοιραζόμαστε το έργο μας. Ήδη όταν αναρωτιόμαστε για εμάς παύουμε να είμαστε μόνοι. Ο πρώτος «άλλος» είναι ο εαυτός μας. Από την ώρα που μιλώ για τον εαυτό μου δεν λειτουργώ ως φυσική μονάδα.
Ο εαυτός μου έχει μια καθολικότητα που δεν διαθέτει η φυσική μου ύπαρξη. Άλλο να είσαι «ψηλός» και άλλο να είσαι «ίσος με όλους απέναντι στο νόμο». Αν δεν υπήρχε αυτή η καθολικότητα του εαυτού δεν θα ξεπερνούσαμε την φυσική ιδιαιτερότητα. Δεν υπάρχουν ίσοι φυσικοί άνθρωποι, υπάρχουν ίσοι μόνο από πνευματική άποψη. Εκεί ο καθένας μας είναι «ΌΛΟΙ».
Η πνευματική μας πραγματικότητα γεννιέται με την ανακάλυψη του υποκειμένου τον 17ο αιώνα. Από τότε καθένας μας μπορεί να είναι «όλοι»-υποκείμενο δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, πολιτικής και ηθικής ευθύνης».

«Νίτσε για καλό γούστο», εκδόσεις Αρμός
Στέλιος Ράμφος
Thessaloniki Arts and Culture http://www.thessalonikiartsandculture.gr