Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017

Eurogroup: Εκλεισε στα 8,5 δισ. ευρώ η συμφωνία

Η συνεδρίαση του Eurogroup ολοκληρώθηκε με συμφωνία για την καταβολή δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ (αντί για 7,4 δισ. του αρχικού προγραμματισμού) για την Ελλάδα. Εν αναμονή της συνέντευξης Τύπου
των Γερούν Ντάισελμπλουμ, Πιερ Μοσκοβισί και Κλάους Ρέγκλινγκ. 

Το κλίμα αισιοδοξίας που επικρατούσε από νωρίς ενίσχυσε η θετική εισήγηση του Euroworking Group για την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων. Η εισήγηση δεν αφορούσε μόνο στην εκταμίευση της δόσης, αλλά και το σύνολο σχεδόν του κειμένου της απόφασης του Eurogroup για το θέμα του χρέους. 

Για το χρέος υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια με αναφορά σε επιμήκυνση της λήξης των ευρωπαϊκών δανείων μέχρι τα 15 έτη και βελτιωμένη φρασεολογία σε σύγκριση με το ανακοινωθέν της 22ας Μαΐου. 

Σε ό,τι αφορά, το ζήτημα του χρέους, οι πηγές που μίλησαν με το ΑΠΕ- ΜΠΕ, σημείωναν πως η Γαλλία υποστηριζόμενη κι από άλλα κράτη-μέλη ασκούν πιέσεις προκειμένου να συμπεριληφθούν κάποια στοιχεία της γαλλικής πρότασης στην κοινή δήλωση

Το ανακοινωθέν αναμένεται να κάνει λόγο στη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδος, τοποθετώντας ανάμεσα σε 1,8% και 2% του ΑΕΠ τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2023.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν δύο "κίτρινες κάρτες": Η πρώτη είναι να δοθούν τα δικαστικά έξοδα στον Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ και η δεύτερη να απαλλάξει τρεις κοινοτικούς εμπειρογνώμονες συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ, μία Ιταλίδα, έναν Ισπανό και έναν Σλοβάκο, που διώκονται ποινικά.

NOOZ