Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2017

Eurogroup: Δόση 8,5 δισ. ευρώ και ρήτρα ανάπτυξης

Με συμφωνία για την εκταμίευση δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ ολοκληρώθηκε το Eurogroup, που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο. 
Επιπλέον αποφασίστηκε ότι το ΔΝΤ θα εισέλθει στο πρόγραμμα -και χρηματοδοτικά- επί της αρχής,

αλλά με τη μορφή του "stand by" έως τον Αύγουστο του 2018, όταν δηλαδή θα αποφασιστούν συγκεκριμένα μέτρα για το χρέος

Η συμφωνία προβλέπει, επίσης, επιστροφή κερδών από ομόλογα της ΕΚΤεπιμήκυνση των ωριμάνσεων και των επιτοκίων των δανείων έως 15 χρόνια και πρωτογενή πλεονάσματα έως 2% από το 2022 και μετά (3,5% έως το 2022). 

Δίνεται, επιπρόσθετα, έμφαση στην αναπτυξιακή πολιτική, καθώς υιοθετήθηκε ρήτρα ανάπτυξης. Επίσης, οι ελληνικές αρχές θα δουλέψουν με την Κομισιόν για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Στις αρχές Ιουλίου θα γίνει η εκταμίευση της πρώτης δόσης, ύψους 7,7 δισ ευρώ. Τα υπόλοιπα θα καταβληθούν στη μετά το καλοκαίρι. 

Διαβάστε: Το ανακοινωθέν του Eurogroup
Οι δηλώσεις


"Με χαρά ανακοινώνω ότι καταλήξαμε στο πρόγραμμα και με τη συμμετοχή του ΔΝΤ", τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ αναφερόμενος στο θέμα του χρέους, είπε ότι "συζητήσαμε επί τη βάση της συμφωνίας του Μαΐου 2016". 

Ανέφερε ότι μεταξύ άλλων η ευρωζώνη θα επιμηκύνει τους χρόνους απόσβεσης των δανείων, ενώ η απόσβεση θα εξαρτάται και από τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Είπε πως υιοθετήθηκε ρήτρα ανάπτυξης: "Αν υπάρχει ανάπτυξη, τότε θα υπάρχει ταχύτερη αποπληρωμή δανείων. Αν η ανάπτυξη είναι μειωμένη, τότε θα υπάρχει περαιτέρω παράταση για την αποπληρωμή αυτών".
 
"Η Ελλάδα θα έχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022", τόνισε και ανέφερε ότι συζητήθηκαν σενάρια και αποφασίστηκε ότι το Eurogroup θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα σε περίπτωση αντίξοων συνθηκών

Και επισήμανε: "Είδαμε την υιοθέτηση των προαπαιτούμενων για τη β' αξιολόγηση. Οι ελληνικές αρχές θα ασχοληθούν με τη δημιουργία μιας τράπεζας ανάπτυξης. Το Eurogroup υπογράμμισε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και πιστεύω ότι αυτά θα εφαρμοστούν ως το τέλος του προγράμματος". 

Και συμπλήρωσε: "Το Eurogroup συγχαίρει τον ελληνικό λαό. Θα προετοιμάσουμε μια στρατηγική εξόδου από το πρόγραμμα, ώστε η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της το τρέχον έτος".Η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι θα προτείνει στο ΔΝΤ την έγκριση επί της αρχής μιας νέας προληπτικής ρύθμισης για την Ελλάδα, με το ποσό να είναι κάτω από το κατώφλι των 2 δισ. δολ. Η ίδια σημείωσε ότι θα ξεκινήσει τις διαδικασίες τις επόμενες 24 ώρες. Πρόσθεσε ότι οι εκταμιεύσεις θα γίνουν "μόνο αφού ταυτοποιηθούν τα μέτρα για ελάφρυνση του χρέους ".


Και πρόσθεσε: "Ο ένας βραχίονας του προγράμματος είναι οι πολιτικές που αναμένουμε να λάβει η Ελλάδα, ο άλλος είναι η βιωσιμότητα του χρέους. Ο πρώτος, ήταν κάτι που εκπλήρωσε η Ελλάδα. Υπήρχε πρόοδος και στην ελάφρυνση του χρέους, αλλά το ΔΝΤ θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα επ' αυτού".

"Το πρόγραμμα υιοθετείται από το ΔΝΤ επί της αρχής, οι δόσεις εκταμιεύονται μόνον εφόσον τεθούν ξεκάθαρα τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους", τόνισε. 

"Η κρίση αποφεύχθηκε
. Διατηρείται η σταθερότητα, η προσπάθεια μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης και οι θυσίες του ελληνικού λαού. Διατρανώνουμε εκ νέου την υπόσχεση στην Ελλάδα για την ελάφρυνση του χρέους. Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση. Καλύτερη θα ήταν η τελική έγκριση επί των μέτρων χρέους ώστε να υπάρξει περισσότερη διαύγεια. Αυτή εδώ είναι η δεύτερη καλύτερη λύση. Μέγιστη πρόοδος επιτεύχθηκε για την ελάφρυνση του χρέους", υπογράμμισε. 

"Η συμφωνία αυτή, όμως, επιτρέπει να διαπραγματευτούν οι ευρωπαίοι τα μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους", πρόσθεσε.
nooz