Τρίτη, 18 Ιουλίου 2017

Οι αυξημένες προσδοκίες σε κάνουν δυστυχή.

Της Χριστίνας Ζαμπούνη.
Τελικά, διαπιστώνεις στην πορεία της ζωής, ότι όσο πιο πολλά περιμένεις απ’ τους ανθρώπους τόσο πιο πολύ απογοητεύεσαι…

Οι αυξημένες προσδοκίες σε κάνουν δυστυχή κι έχω αποφασίσει να μη δυστυχήσω στη ζωή μου!
Οι μεγάλες προσδοκίες πικραίνουν και πληγώνουν ενώ παράλληλα σε κάνουν να αναθεωρείς και να μετανιώνεις, που υπήρξες αφελής, δοτικός και με αγνές προθέσεις…
Κι αν για σένα είναι αυτονόητο το να προσπαθείς να σταθείς στους ανθρώπους που υπάρχουν σε κάθε ρόλο στη ζωή σου, να τους κατανοήσεις και να τους στηρίξεις ηθικά κυρίως, μ’ όποιον τρόπο μπορείς, δε σκέφτονται όλοι όπως εσύ κι ούτε είναι αυτονόητα για όλους τα ίδια πράγματα!
Ας μιλήσω για μένα!
Πάντα έψαχνα τη θετική πλευρά στους ανθρώπους, γιατί πίστευα πως όλοι έχουν κι απ’ αυτή!
Καλόπιστη και με μια βλακώδης –εν τέλει- αθωότητα προσπαθούσα να διαχειριστώ και να δικαιολογήσω την αχαριστία και αγνωμοσύνη που πολλές φορές εισέπραξα…
Από τότε όμως, που έμαθα να περιμένω τα πάντα απ’ τους ανθρώπους, και τίποτα να μη με σοκάρει πια, βρήκα την ισορροπία και τη ψυχική μου σταθερότητα και ηρεμία!
Δε στεναχωριέμαι πια για ανθρώπους που ενώ «ήμουν εκεί»  όταν με χρειάστηκαν να τους στηρίξω, το ξέχασαν και συμπεριφέρονταν σαν ποτέ να μη συνέβη, ούτε για  όσους δε καταλαβαίνουν τις καλές προθέσεις μου και ψάχνουν να βρουν τι μπορεί να κρύβεται πίσω απ’ αυτές,  γιατί αυτόματα μου αποδεικνύουν πως δε με ξέρουν, οπότε  δε χρειάζεται να μπουν στον κόπο να με μάθουν…
Δεν αναλώνομαι πια, στο να προσπαθώ ν’ αναλύσω συμπεριφορές,  ούτε να κατανοήσω σκεπτικά, ούτε μ’ ενδιαφέρει να ανακαλύψω «τα πως και τα γιατί»  έχουν στο μυαλό τους ώστε  να ερμηνεύσω τις κακόβουλες συμπεριφορές τους!
Δε μ’ ενδιαφέρουν οι άνθρωποι που είναι γεμάτοι αρνητική ενέργεια, τοξικότητα, ζηλοφθονία, καχυποψία, μιζέρια και κακεντρέχεια! Όσο κι αν καμουφλάρονται, έμαθα να τους αναγνωρίζω πια και να τους αφήνω έξω απ’ τη ζωή μου!
Δέχομαι ότι «τόσοι είναι»  και ότι «μέχρις εκεί μπορούν», και δίνω τη θέση που αναλογεί στον καθένα σύμφωνα με τις πράξεις του…
Δεν επενδύω πια, σε ανθρώπους που οι πράξεις τους δε συνάδουν με τα λεγόμενά τους!
Το να λέει κάποιος, «για να λέει»…προκειμένου να δημιουργήσει εντυπώσεις, δε με αφορά και δε μ’ αγγίζει! Να  δω τη μαγκιά του θέλω! Αν πράττει όσα λέει… Όχι να τον  ακούω να φλυαρεί!
Δε λυπάμαι για όσους δε πολεμούν για να πετύχουν κάτι καλύτερο στη ζωή τους αλλά μιζεριάζουν και γκρινιάζουν και ζηλεύουν όσους τα καταφέρνουν καλύτερα απ’ αυτούς!
Πιστεύω πως τίποτα δεν είναι τυχαίο κι ο καθένας είναι άξιος της μοίρας του και των επιλογών του!
Ο τρόπος που διάλεξε να ζήσει, οι προτεραιότητες που θέτει, η συμπεριφορά του κι οι πράξεις του καθορίζουν τη πορεία που θα ‘χει η ζωή του!
Η συμπεριφορά του δε απέναντι σ’ εμένα, είναι το μόνο πλέον  που θα καθορίσει αν θα έχει θέση στη ζωή μου ή έξω απ’ αυτήν!
Δε λυπάμαι πια για ανθρώπους που δεν άξιζαν τις ευκαιρίες,  την προσοχή και το χρόνο που τους διέθεσα, και μου τα ξεπλήρωσαν με αχαριστία και αναίδεια!
Κι αν είμαι άνθρωπος των «ευκαιριών», οι ευκαιρίες κάποτε τελειώνουν!
Σ’ αυτούς που αποδείχτηκαν «λίγοι» δε δίνω άλλη ευκαιρία …
Τις εξάντλησαν όλες, χαμένοι μέσα στη σιγουριά της πονηριάς τους ότι μπορούν να με ξεγελάσουν άλλη μία φορά…
Θα τους αφήσω λοιπόν να πνίγονται χωρίς καμία τύψη στη ρηχότητα της ψυχής τους …γιατί κατάλαβα πως δεν αξίζει να ξοδεύεις τις ανάσες σου για να δώσεις «το φιλί της ζωής»  σε ανθρώπους ανάξιους να το εκτιμήσουν…