Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2017

Στο ανηφορικό ταξίδι της ζωής, πρόσεχε ποιον αγαπάς…

Της Ανθής Κατερίνη.
Μέσα σε αυτό το ανηφορικό ταξίδι που λέγεται ζωή, θα χρειαστεί να ανέβεις πολλά σκαλοπάτια.
Πολλές φορές θα κουραστούν τα πόδια σου
και θα καθίσεις για λίγο πάνω τους, δίχως να στοχεύεις ψηλότερα.
Άλλες, θα οδεύεις με θάρρος και δύναμη προς την κορυφή, ενώ κάποιες θα κατέβεις ένα-δυο πιστεύοντας πως δεν σου αξίζει η όμορφη θέα.
Πιθανόν το βήμα σου να αποκτήσει τον ρυθμό της αβεβαιότητας και της πλάνης. Τότε θα πλάσεις σκαλοπάτια με την φαντασία σου. Σκαλοπάτια που δεν υπάρχουν. Ορμόμενος να στηριχθείς πάνω τους για να ανέβεις, θα γλυστρίσεις συναντώντας το κενό και θα πέσεις χαμηλότερα.
Κοινώς, θα φας τα μούτρα σου.
Ύστερα θα πάρεις τον χρόνο σου να επεξεργαστείς τις πληγές σου από το χτύπημα ή θα ξεκινήσεις γρήγορα και αποφασιστικά τον δρόμο προς τα πάνω. Από ένα μεγάλο χτύπημα ίσως θελήσεις ακόμη και να εγκαταλείψεις κάθε προσπάθεια για βήμα. Μια συμβουλή για αυτή την ανάβαση. Έχε τα μάτια ανοιχτά στα σκαλοπάτια σου. Πρόσεχε την ποιότητα τους. Κάποια σταθερά, αξίζουν την εμπιστοσύνη σου. Άλλα επικίνδυνα απαιτούν την προσοχή σου. Γι’ αυτό να θυμάσαι. Μην στηριχθείς ποτέ σε άνθρωπο που σε κάνει να νιώθει μικρός, συνηθισμένος ή ασήμαντος. Που κομπιάζει να σε επιλέξει και σου λέει πως δυσκολεύεται τάχα να επιλέξει τον οποιονδήποτε. Μην επιλέξεις εκείνον που δεν σε έχει ως πρώτη του επιλογή. Που δεν είσαι για εκείνον κάτι το ξεχωριστό, το ιδιαίτερο.
Που δεν στο λέει μονάχα, μα σε κάνει να νιώθεις έτσι. Που βγάζει στην επιφάνεια την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Που όλα κυλούν φυσικά, που δεν πονάς, που χαμογελάς. Πολύ. Μην δεις κανέναν διαφορετικό από ότι είναι. Μην τον ωραιοποιήσεις. Μην πλάσεις αυτό που θες να ζήσεις. Δεν θα είναι όνειρο. Θα ξυπνήσεις μέσα σε έναν εφιάλτη και θα τρομάξεις. Θα λυπηθείς, που δεν αγαπήθηκες όσο ονειρεύτηκες.
Που αγάπησες το όνειρό σου περισσότερο από την πραγματικότητα και εκείνο σε πλήγωσε γιατί έπρεπε να ξυπνήσεις, καθώς το όνειρο αυτό δεν είχε τα θεμέλιά του στην πραγματικότητα. Μην αγαπήσεις ποτέ άνθρωπο που σε θυμάται τα βράδια της ανιαρής μέρας του για δύο μηνύματα ανούσια. Μην επενδύσεις συναισθήματα σε όποιον λέει περισσότερο πως σε αγαπά απ΄ όσο σε κάνει να το νιώθεις. Που σήμερα είσαι δικός του άνθρωπος και αύριο ξένος.
Μην πιστέψεις ζεστές λέξεις περισσότερο από την ψυχρότητα ενός προσώπου.
Μη δώσεις ευκαιρίες σε όποιον σπατάλησε ανέντιμα την πρώτη.
Μην προσφέρεις πόντο του κορμιού σου σε όποιον σε έκανε να ντραπείς έστω και για έναν πόντο της ψυχής σου.
Σε αυτό το ταξίδι, πρόσεχε ποιον αγαπάς. Γιατί αν δεν προσέξεις, θα μισήσεις την αγάπη σου, τον άλλον, τον εαυτό σου. Θα γεμίσεις θυμό, θα γίνεις απρόσεκτος, θα γλυστρίσεις από τα σκαλοπάτια και πάλι θα πρέπει να ανεβείς από την αρχή. Θα χάσεις χρόνο.
Μα έτσι είναι η ζωή και δεν πειράζει. Αρκεί να σηκωθείς. Αρκεί να αγαπήσεις ξανά την αγάπη σου και να την φυλάξεις για κάποιον, λίγο προσεκτικότερα από πριν.
Όταν θα μάθεις πλέον πώς να χειρίζεσαι τέτοιο επικίνδυνο σκαλοπάτι, δεν θα σταθεί ποτέ ξανά εμπόδιο στον δρόμο σου.