Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2017

Η απόσταση στον έρωτα είναι υπομονή και κατανόηση μαζί.

Της Παρασκευής Χατζή.
Άλλος ένας οδυνηρός αποχαιρετισμός στο ίδιο σημείο. Κι έμειναν λίγα λεπτά, μέχρι να έρθει το λεωφορείο στη γραμμή 4. Δάκρυα στα μάτια,
αχώριστες αγκαλιές και ασταμάτητα φιλιά. Σε κάτι τέτοια μέρη, γράφονται οι καλύτερες ιστορίες, σκέφτηκα. Για άλλη μια φορά, άκουγα την ίδια ιστορία θαρρείς σε επανάληψη.
Ένα ρομαντικό σκηνικό για γερό στομάχι. Πόσες ακόμη πλατωνικές βραδιές θα χρειαστεί να περάσουν,  για να κοιταχτείτε στα μάτια; Ένα άδειο κρεβάτι μέσα στο θόλο της νύχτας. Τι κι αν πέφτουν τα αστέρια σωρηδόν, οι δικές σου ευχές, δεν πιάνουν. Έτσι αποφάσισες να λες σε φίλους και γνωστούς, δεν πιάνουν όσο η μεριά του παραμένει ανέπαφη. Ας ήταν εδώ σκέφτεσαι και ας τσαλακώνονταν τα σεντόνια δίχως αύριο.
Μεγάλο ρίσκο, ακούς μια φωνή να σου ψιθυρίζει υποτονικά στα βάθη του μυαλού σου. Ας είναι της απαντάς, όταν υπάρχει αγάπη, η κλισέ φράση: μάτια που δεν βλέπονται γρήγορα λησμονιούνται, παραμένει ένας σωρός από άδειες λέξεις, έτοιμες για ανακύκλωση.
Φθείρεσαι δεν το βλέπεις; Σου συλλαβίζουν την παρατήρηση για χιλιοστή φορά, λες και έχεις ξεχάσει να μιλάς και φοβούνται μην χαθεί το νόημα.
Τώρα που η απόσταση σου έχει γίνει τρόπος ζωής, που μετράς κάθε στιγμή μακριά του και υπομένεις. Τώρα ξέρεις πόση αλήθεια μπορεί να χωρέσει σε μια τέτοια σχέση. Μακάρι οι λέξεις να ήταν ικανές να δώσουν στον καθένα να καταλάβει, πω ότι δεν γίνεται από καθαρή επιλογή, δεν σημαίνει πως είναι και καταδικασμένο στη λήθη. Και το ξέρω κι εγώ, που άκουσα την ιστορία μιας Αναστασίας και κάποιου Γιώργου. Καλά τα έλεγε ο Καρράς τους απάντησα, όταν τραγουδούσε από Θεσσαλονίκη- Αθήνα όλοι οι δρόμοι γράφουνε γύρνα, μα ποιος τον άκουγε ουσιαστικά.
Εγώ, βλέποντάς σας μπορώ να καταλάβω πως η απόσταση, είναι απλά μερικοί αριθμοί, είναι άτονα ψηφία σε μια πινακίδα με φόντο μπλε. Είναι υπομονή και κατανόηση μαζί. Είναι μια προσμονή που φουντώνει όπως την φωτιά, όταν βρίσκει μπροστά της αέρα.
Μα πάνω απ’ όλα είναι, εσείς.