Δευτέρα, 3 Ιουλίου 2017

Πέθανε στη φυλακή ο Παύλος Ψωμιάδης

Ο επιχειρηματίας, πρώην μεγαλομέτοχος του ασφαλιστικού Ομίλου Ασπίς Παύλος Ψωμιάδης, απεβίωσε το πρωί στις φυλακές Κορυδαλλού,σε ηλικία 78 ετών από καρδιακή ανακοπή. Είχε καταδικαστεί για την υπόθεση «Ασπίς», με κακοδιαχείριση και παρατυπίες ύψους 400 εκ. ευρώ, σε κάθειρξη 22 ετών.

Το κλείσιμο του ομίλου άφησε άνεργους 700 υπαλλήλους 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, «βρέθηκε νεκρός και μεταφέρθηκε, συνοδεία ιατρού, στο νοσοκομείο κρατουμένων όπου έγινε προσπάθεια καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, χωρίς αποτέλεσμα».

Εκρατείτο μόνος του σε ατομικό κελί και ελάμβανε φαρμακευτική (καρδιολογική) αγωγή αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης και προσθέτει ότι «τις τελευταίες ημέρες δεν παρουσίασε κάποιο πρόβλημα υγείας, ούτε ζήτησε οποιαδήποτε ιατρική συνδρομή, ή μεταφορά σε νοσοκομείο».

Τέλος, αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι «ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές (Εισαγγελία, Αστυνομία, Ιατροδικαστική υπηρεσία) και ακολουθείται η νόμιμη διαδικασία διερεύνησης του θανάτου». Ποιος ήταν

Ο Παύλος Ψωμιάδης γεννήθηκε το 1939 και μεγάλωσε στον Πειραιά (Ταμπούρια).

Ήταν παιδί μεταναστών με καταγωγή από τον Πόντο. Το 1953, σε ηλικία 14 ετών, άρχισε να δουλεύει ως κλητήρας σε πολυκατάστημα, ενώ ταυτόχρονα πήγαινε σε νυχτερινό Γυμνάσιο.
 
Από μικρός ασχολήθηκε με τον αθλητισμό, ενώ αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας και Βαλκανιονίκης στην σφαιροβολία και στην συνέχεια στο καράτε, άθλημα στο οποίο κατέκτησε τη μαύρη ζώνη.
 
Πέρασε στο Πάντειο πανεπιστήμιο και παράλληλα με τις σπουδές του ξεκίνησε να δουλεύει σε εταιρεία εμπορικών αντιπροσωπειών. Με τις ασφάλειες ασχολήθηκε το 1967, όταν έπιασε δουλειά στην American Life αρχικά και δύο χρόνια μετά στην Ιnteramerican. Το 1977 ξεκίνησε η συνεργασία του με την «Ασπίς Πρόνοια» την εταιρεία που έμελλε να χρεοκοπήσει και ο ίδιος να οδηγηθεί στη φυλακή.
 
Την περίοδο της «φούσκας» του Χρηματιστηρίου, ο Παύλος Ψωμιάδης προσέφερε αποδόσεις στους επενδυτές, που ξεπερνούσαν τις προθεσμιακές καταθέσεις και τελικά, έφτασε η μέρα που δεν μπορούσε να ανταποκριθεί.
 
Η Ασπίς πιέστηκε για να κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και τότε αποκαλύφθηκε «τρύπα» σχεδόν 400 εκατ. ευρώ, με αρνητικά αποτελέσματα για την εταιρεία. Άφησε στο δρόμο 700 εργαζόμενους και χάνοντας τα χρήματα χιλιάδων ανθρώπων που είχαν εμπιστευτεί τις καταθέσεις τους με συνταξιοδοτικά ή άλλα προγράμματα, στην Ασπίς.
 
Κατηγορήθηκε ότι είχε εξαπατήσει 37.000 ανθρώπους, που πλήρωσαν σχεδόν 250 εκατ. ευρώ σε ασφαλιστικά συμβόλαια. Ήταν στη φυλακή από τον Δεκέμβριο του 2010, ενώ είχαν φυλακιστεί αρχικά η σύζυγος και τα παιδιά του, οι οποίοι στην συνέχεια αποφυλακίστηκαν. 

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ