Σάββατο, 8 Ιουλίου 2017

Συμφωνία ΗΠΑ - Ρωσίας για εκεχειρία στη Συρία

Σε κατάπαυση πυρός στη νοτιοδυτική Συρία συμφώνησαν ΗΠΑ και Ρωσία, αλλά και η Ιορδανία σύμφωνα με ενημέρωση του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, με την εκεχειρία να ξεκινά στις 9 Ιουλίου.

Το ζήτημα συζητήθηκε στην συνάντηση του αμερικανού προέδρου με τον ρώσο ομόλογό του στο Αμβούργο, στο περιθώριο της Συνόδου του G20.
 
Ο αμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης και για άλλες περιοχές της Συρίας όπου είναι εφικτή μια αποκλιμάκωση.Σύμφωνα με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, οι δύο ηγέτες ενέκριναν τη συμφωνία, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους που έλαβαν χώρα σε μια"εποικοδομητική ατμόσφαιρα" στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20).

Ο ιορδανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι "μια κατάπαυση του πυρός θα εφαρμοστεί κατά μήκος μιας γραμμής επαφής που συμφωνήθηκε από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και τις παρατάξεις που τις υποστηρίζουν από τη μια και τους αντάρτες από την άλλη".

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μάικλ Φάλον δήλωσε ότι παρότι χαιρετίζει κάθε συμφωνία για να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, θέλει να δει πρώτα αν θα εφαρμοστεί επί του πεδίου.

"Η πρόσφατη ιστορία του συριακού εμφυλίου πολέμου βρίθει από συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός και θα ήταν ωραίο (...) μια μέρα να έχουμε ανακωχή", είπε ο Φάλον κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης στην Ουάσινγκτον.

"Καμιά τους δεν αποδείχθηκε (πραγματική) κατάπαυση του πυρός, παραβιάστηκαν σε όλες τις περιπτώσεις, από το καθεστώς και από τη δράση της Ρωσίας της ίδιας. Επομένως (...) καλωσορίζουμε οποιαδήποτε εκεχειρία, αλλά ας τη δούμε, ας δούμε τα αποτελέσματα επί του πεδίου", επέμεινε ο Φάλον.
 
Σημειώνεται πως στη συνάντηση Τραμπ και Πούτιν τέθηκαν επίσης τα ζητήματα της Ουκρανίας, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας αλλά και ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια του κυβερνοχώρου. 

"Είχα μια πολύ μακρά συνομιλία με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, υπήρχαν πολλά ζητήματα, όπως η Ουκρανία, η Συρία, άλλα προβλήματα, άλλα διμερή θέματα", είπε ο Πούτιν. "Επιστρέψαμε επίσης στα θέματα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο", πρόσθεσε.

ΝΟΟΖ