Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2017

Φωτό: Η συγκλονιστική διάσωση του ορειβάτη

Μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες κλιμακίου της ΕΜΑΚ και της ΕΟΔ, ολοκληρώθηκε επιτυχώς μετά τις 8 το βράδυ της Τρίτης η επιχείρηση διάσωσης του Ρουμάνου ορειβάτη που ήταν παγιδευμένος σε ορθοπλαγιά στην περιοχή Καζάνια Ολύμπου από το περασμένο Σάββατο.

Ο άντρας είναι καλά στην υγεία του, αν και πάρα πολύ εξαντλημένος.

Την επιχείρηση διάσωσης υποστήριξαν την Τρίτη 11 διασώστες της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, έμπειρα μέλη όλα του Τμήματος Ορεινής Διάσωσης από την Κεντρική Διοίκηση της ΕΟΔ στη Θεσσαλονίκη και το παράρτημα Κοζάνης.

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης ξεκίνησε την κινητοποίησή της αμέσως μόλις έλαβε την κλήση για βοήθεια το βράδυ του Σαββάτου στις 20.24, ενημερώνοντας ταυτόχρονα την Πυροσβεστική Υπηρεσία και ενεργοποιώντας την ομάδα επιφυλακής τεσσάρων διασωστών που βρισκόταν στο οροπέδιο των Μουσών, στον Όλυμπο, κοντά στην περιοχή όπου εγκλωβίστηκε ο ορειβάτης.

Το ίδιο βράδυ εν μέσω ακραίων καιρικών συνθηκών, οι διασώστες της ΕΟΔ προσπαθούσαν για ώρες να προσεγγίσουν τον ορειβάτη, ωστόσο αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν εξαιτίας του άσχημου καιρού. Δύο μάλιστα από αυτούς τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην ορθοπλαγιά των Καζανιών, 

Να σημειωθεί ότι από το Σάββατο μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής υπήρχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ορειβάτη και ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν καλή.

Συνολικά 24 εθελοντές της ομάδας συμμετείχαν στην επιχείρηση, που αποδείχτηκε μία από τις πιο δύσκολες των τελευταίων ετών.

Πηγή φωτό: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ

Συγκλονιστικές ΦΩΤΟ από τη στιγμή της διάσωσης του ορειβάτη στον Όλυμπο