Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2017

Τι ΔΕΝ πρέπει να ανεχτείτε από τον σύντροφό σας

Aν είναι να ανεχόμαστε τη συνεχή υποτίμηση και τα αρνητικά σχόλια, καλύτερα… να πάρουμε δρόμο!
Υπάρχουν κουβέντες που δεν πρέπει να ειπωθούν, λόγια που απαγορεύεται να σας ξεστομίσουν όσο κι αν πιστεύετε ότι

πρέπει να είμαστε όλοι ανοιχτοί και ειλικρινείς σε μια σχέση.

Από τη Δέσποινα Σάμψων

Σε ποιες περιπτώσεις ξεπερνιούνται τα όρια σε μια σχέση; Σύμβουλοι διαπροσωπικών σχέσεων που δουλεύουν αποκλειστικά με ζευγάρια ορίζουν με ακρίβεια ποια σχόλια απαγορεύεται να ειπωθούν και για ποιο λόγο όταν συμβεί αυτό, η σχέση είναι δύσκολο να διατηρηθεί. Αν λοιπόν, αρχίζουμε να ακούμε τις παρακάτω ατάκες, ας προβληματισθούμε τι πάει λάθος!

“Δεν είσαι αρκετά καλή!”

Προφανώς κανένας δεν είναι τέλειος. Η τακτική της υπενθύμισης όλων των ελαττωμάτων και των αρνητικών πλευρών του άλλου δεν ταυτίζεται με την αγάπη. Αν έχουμε όλα αυτά τα “στραβά”, δεν προσθέτει κάτι σε μια σχέση, μάλλον την καταστρέφει. Ας αναρωτηθούμε αν αξίζει να αφιερώνουμε χρόνο ακούγοντας κριτική τέτοιου τύπου… Μάλλον δεν υπάρχει κανένας λόγος να θεωρούμε αγαπημένο μας κάποιον που βλέπει μόνο αρνητικό πρόσημο πάνω μας.

“Η δουλειά σου δεν έχει κανένα νόημα”
Σε μια εποχή που η οικονομική κρίση και η ανεργία έχουν περιορίσει τα “θέλω” μας στην επαγγελματική μας καριέρα, το τελευταίο που θέλουμε να ακούμε σε καθημερινή βάση είναι η κριτική για το είδος της εργασίας που έχουμε επιλέξει να κάνουμε. Εξάλλου αυτό που ταιριάζει σε έναν δεν μπορεί να λειτουργήσει σε έναν άλλο. Ειδικά τα μειωτικά και μη εποικοδομητικά σχόλια πληγώνουν και θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή να αντικρούονται  και να μην γίνονται ανεκτά.

“Οι στόχοι σου δεν είναι ρεαλιστικοί!”
Όταν μιλάμε για κάτι τόσο προσωπικό όπως είναι οι στόχοι, δεν επιτρέπουμε σε κανένα να τους …πυροβολήσει. Δεν μοιραζόμαστε ποτέ το όραμά μας με κάποιους που είναι από τη φύση τους αποθαρρυντικοί και επικριτικοί. Πολύ περισσότερο αυτό δεν θα έπρεπε να υφίσταται σε μια ερωτική σχέση, όπου ο ένας πρέπει να ενθαρρύνει τον αγαπημένο του να ακολουθήσει τα όνειρά του και να μένει βράχος δίπλα του. Όποιος δεν είναι υποστηρικτικός, δεν μπορεί να θεωρείται και σύντροφος.  

“Δεν είσαι και τόσο έξυπνη!”
Ο σύντροφος που χρησιμοποιεί το επιχείρημα αυτό με σοβαρό τόνο και το επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία μειώνοντας το πνευματικό επίπεδο, την ικανότητα αντίληψης ή και την εξυπνάδα μας, απλώς δεν θα έπρεπε να είχε βρεθεί στο πλευρό μας. Υπάρχει μεγάλη διαφορά από την κοινή πλάκα που μπορούμε να κάνουμε μαζί για μια στιγμή ανοησίας από τη σοβαρή κριτική περί χαζής ή ανεγκέφαλης γυναίκας. Αυτό το μοντέλο συμπεριφοράς είναι τόσο αρνητικό για τους ειδικούς που θεωρούν ότι ακριβώς επειδή υποβιβάζει την προσωπικότητα του άλλου, δεν θα πρέπει να συγχωρείται.

“Πώς έχεις γίνει έτσι”
Τα αρνητικά σχόλια για την εικόνα του άλλου είναι πάντα ανεπίτρεπτα ανάμεσα σε ένα ζευγάρι όσο κι αν στην Ελλάδα εκτοξεύονται πολύ εύκολα κατηγορίες με μία άνεση που πολλές φορές εξοργίζει και καμουφλάρεται με το άλλοθι της ειλικρίνειας και του ενδιαφέροντος. Το σώμα μας είναι δική μας υπόθεση και πρέπει πρώτα εμείς να το αγαπήσουμε και να το προστατεύσουμε από τις κατηγορίες των άλλων προτού το βελτιώσουμε και καταφέρουμε να είμαστε ευτυχισμένοι με αυτό.

“Σιχαίνομαι τα ρούχα σου”
Το προσωπικό στιλ είναι επίσης ένα θέμα που δεν θα έπρεπε να σηκώνει συζήτηση. Όποιος πιέζει για πιο σέξι ή αποκαλυπτικά ρούχα ή και το αντίστροφο, δεν θα έπρεπε να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη γιατί αποδεικνύει ότι δεν σέβεται την προσωπικότητα του άλλου. Η γκαρνταρόμπα μας κρύβει τις προσωπικές μας προτιμήσεις και ήταν εκεί από το πρώτο ραντεβού μαζί του. Αν τελικά δεν του αρέσουν οι μπλούζες ή τα αξεσουάρ μας, ίσως τελικά αυτό είναι πρόβλημα δικό του και καθόλου δικό μας...