Παρασκευή, 7 Ιουλίου 2017

Τι είναι και τι υπόσχεται η Paleo Diet

Η λεγόμενη Παλαιολιθική Δίαιτα (Paleo diet), γνωστή και ως «Δίαιτα Του Ανθρώπου Των Σπηλαίων» αποτελεί μια από τις τάσεις των τελευταίων ετών στη διατροφή που φαίνεται να αποκτά όλο και μεγαλύτερο -φανατικό- κοινό. Τι προτείνει όμως; Είναι αποτελεσματική;
Και, κυρίως, είναι ασφαλής; 


Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Μαριέττα Μαρκούση απαντά σε όλες τις απορίες μας.

Τι είναι η διατροφή paleo

Η Paleo ή Paleolithic Diet βασίζεται, όπως μαρτυρά και το όνομα της στις αρχές που, υποθετικά, είχε η διατροφή του ανθρώπου στην παλαιολιθική εποχή. Η δίαιτα Paleo προτείνει κυρίως κρέας, ψάρι αβγά, λαχανικά, μανιτάρια, φρούτα, ρίζες και καρπούς και αποκλείει τροφές όπως σιτηρά, όσπρια, γαλακτοκομικά προϊόντα, πατάτες, ραφιναρισμένα σάκχαρα και κατεργασμένα έλαια. 

Η αναλογία λήψης των διαφόρων ομάδων τροφών ορίζεται με σκοπό τη διατήρηση της ομοιόστασης του οργανισμού.

Τι υπόσχεται

Οι υποστηρικτές αυτού του διατροφικού μοντέλου υποστηρίζουν ότι μετά το πέρας την παλαιολιθικής περιόδου ο ανθρώπινος οργανισμός ξεκίνησε να προσαρμόζεται σε νέα διατροφικά μοντέλα (δυτικός τρόπος διατροφής, junk food κ.ά.), τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση μίας πληθώρας παθήσεων που εμφανίστηκαν έκτοτε (διαβήτης, μεταβολικές παθήσεις κ.ά.). 

Επιπλέον οι υποστηρικτές την δίαιτας αυτής υποστηρίζουν ότι ο δυτικός τρόπος διατροφής, που στηρίζεται κατά 70% στη λήψη επεξεργασμένων και «νεολιθικών» τροφών, είναι υπεύθυνος για ασθένειες όπως ο καρκίνος, καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, παχυσαρκία, οστεοπόρωση, διαβήτης και άλλα. 

Τέλος, σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, η Paleo diet μπορεί να έχει ακόμα και θεραπευτική δράση σε κάποιες παθήσεις. Οι υποστηρικτές αυτού του διατροφικού μοντέλου ισχυρίζονται ότι η διατροφή αυτή είναι πολύ πιο αποτελεσματική σε σύγκριση με άλλα διατροφικά μοντέλα όπως η Μεσογειακή Διατροφή, η δίαιτα Dash κ.ά...

ΝΟΟΖ