Τρίτη, 8 Αυγούστου 2017

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΝΤΑΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ «NEWS247» ΣΤΟΝ ΑΛ. ΚΛΩΣΣΑ

«Πολλοί επενδύουν σε διάσπαση αυτής της κυβερνητικής συμμαχίας, η οποία δεν διαταράσσεται από τις διαφορετικές ιδεολογικές πεποιθήσεις» 
 Για το αν διαταράσσεται η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λόγω διαφορετικών «φωνών» και τις απόψεις του Δημ. Καμμένου:


Ο κ. Δημήτρης Καμμένος εκφράστηκε με βάση την άποψή του όπως έχει δικαίωμα να κάνει κάθε βουλευτής. Οι ΑΝΕΛ έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι μπορούμε να ψηφίζουμε κατά συνείδηση όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. 

Πολλοί είναι αυτοί που επενδύουν σε διάσπαση αυτής της κυβερνητικής συμμαχίας, αλλά αυτό που έχει σημασία δεν είναι κατά πόσο ταυτίζονται δύο κόμματα, αλλά ποια είναι τα σημεία στα οποία υπάρχει σύγκλιση όταν υπάρχουν ιεραρχημένες προτεραιότητες. Η συνεργασία των ΑΝΕΛ - ΣΥΡΙΖΑ έγινε για δύο βασικούς στόχους: την αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης και την πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς. Από εκεί και πέρα υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα δύο κόμματα. Αλλά δεν διαταράσσεται η κυβερνητική συμμαχία από τις διαφορετικές ιδεολογικές πεποιθήσεις. Είναι υγιές να υπάρχουν διαφορετικές φωνές σε μια τέτοια συμμαχία. 

Θα έλεγα, προτού νομοθετηθούν αποφάσεις οι οποίες είναι μέρος της συζήτησης ακόμη και διαφωνίας της ελληνικής κοινωνίας, άρα και των κομμάτων, καλό είναι να προηγείται ένας σοβαρός διάλογος όπου θα μετέχουν επιστήμονες, παιδαγωγοί και φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας. Είναι θέματα που ενδεχομένως δεν θα έπρεπε να προσεγγίζονται με ιδεολογικό τρόπο. 

Για τους ισχυρισμούς Βαρουφάκη σχετικά με τις διαπραγματεύσεις του 2015:

Αυτά τα λέει ο κ. Βαρουφάκης επειδή επιδιώκει να κάνει πωλήσεις για το βιβλίο του. Αυτό που βλέπουμε είναι τον κ. Βαρουφάκη να προσπαθεί να εμφανίσει τον εαυτό του σαν τον καλό της ιστορίας σε αντίθεση με τους υπόλοιπους. Αν αυτά στα οποία αναφέρεται είχαν υιοθετηθεί, τότε θα υπήρχε και ουσία στη συζήτηση. Από τη στιγμή που τίποτα από αυτά δεν υιοθετήθηκε, νομίζω ότι συζητάμε απλά προμοτάροντας ένα βιβλίο. 

Ζήτημα θα υπήρχε αν την περίοδο εκείνη δεν συζητιόταν καμία εναλλακτική πρόταση παρά μόνο το πώς θα εφαρμόζονταν όσα είχαν δρομολογήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις χωρίς την παραμικρή αλλαγή. Μπορεί να υπήρχαν άλλες σκέψεις από ορισμένους, η ουσία είναι ότι δεν έτυχαν καμίας εφαρμογής, δεν έγιναν δεκτές. Δεν υπήρξε πρόθεση από την κυβέρνηση για έξοδο από την ευρωζώνη, ούτε καν στο δημοψήφισμα, άσχετα με το ως παρουσιάστηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα ΜΜΕ. Δεν υπήρξε τέτοια ρητορική από τον πρωθυπουργό ή τα δύο κόμματα που συγκυβερνούσαν. 

Για τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και την καταδίκη Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ:

Όταν υπάρχουν αποφάσεις της Δικαιοσύνης που βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης κι έχουν πολιτικό και κοινωνικό αποτέλεσμα είναι δεδομένο ότι κρίνονται και είναι θεμιτό να κρίνονται. Αυτό που δεν είναι θεμιτό είναι η παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης και αυτή η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει. Η συντριπτική πλειοψηφία των δικαστικών λειτουργών επιτελεί το λειτούργημα με εντιμότητα. Δεν θα πρέπει κάποιοι να αμαυρώνουν αυτό το λειτούργημα. 

Για το θέμα του κ. Γεωργίου υπήρξε ήδη μια καταδικαστική απόφαση για το ένα από αυτά που κατηγορούνταν. Μόλις χθες υπήρξε δήλωση από τον κ. Παπαγγελόπουλο ότι η κυβέρνηση αυτή τιμά και σέβεται τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της και δεν θα πρέπει να υπάρχουν παρεμβάσεις από οποιονδήποτε, είτε εντός είτε εκτός της χώρας. 

Για την τροπολογία σχετικά με το φορολογικό καθεστώς του Αγίου 
Όρους
:

Υπήρξε μια προτεινόμενη διάταξη με πρωτοβουλία βουλευτή των ΑΝΕΛ όπου ρυθμίζεται και κατοχυρώνεται νομοθετικά το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο που διαφυλάσσει το ιδιαίτερο καθεστώς του Αγίου όρους, όπως προστατεύεται από τις ειδικές απαλλακτικές διατάξεις του Συντάγματος με βάση το άρθρο 105. Σκοπός είναι η προστασία και η απρόσκοπτη συνέχιση του έργου που επιτελείται στις μονές. Νομίζω ότι όποια νομοθετική πρωτοβουλία υπάρχει, θα πρέπει να είναι κατόπιν συζήτησης ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία. 

Συζήτηση μπορεί να υπάρχει για τις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας. Οι ΑΝΕΛ στηρίζουμε τις διατάξεις του Συντάγματος που αφορούν στην Εκκλησία όπως ήδη υπάρχουν.