Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΝΤΑΜΗΣ. ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ.

Αγαπητοί εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης
Κυρίες και Κύριοι          Σας ευχαριστώ για τη σημερινή παρουσία σας. Σκοπός της συνάντησής μας, είναι η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου για τη θέση του Δημάρχου Κατερίνης στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.
           Eδώ και μήνες
έχω αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση ενός δημοτικού συνδυασμού που θα είναι ανεξάρτητος, αυτόνομος και ακηδεμόνευτος. Σήμερα είμαι σε θέση να διαβεβαιώσω τις συνδημότισσες και τους συνδημότες μας πως αυτή η προσπάθεια βρίσκεται σε απόλυτη εξέλιξη και συνεχή πρόοδο.
           Η προσπάθειά μας για την ανασυγκρότηση του Δήμου Κατερίνης προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της ποιότητας ζωής, της ανάπτυξης, της ανοιχτής  δημοκρατικής διοίκησης, της καθιέρωσης συμμετοχικών διαδικασιών, της εξάλειψης των πελατειακών σχέσεων και του παραγοντισμού, βρήκε πολλούς υποστηρικτές.
           Γυναίκες και άνδρες διαφόρων πολιτικών και κομματικών προελεύσεων, με ισχυρή και σεβαστή παρουσία στο εν γένει «κοινωνικό γίγνεσθαι» του τόπου μας, μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα και συμφωνήσαμε στις βασικές επιδιώξεις για έναν ισχυρό και δημιουργικό Δήμο Κατερίνης, και συμμετέχουν πλέον ενεργά στα πλαίσια του συνδυασμού.
           Ο δημοτικός συνδυασμός του οποίου θα ηγηθώ στις επόμενες εκλογές μπορεί να είναι ανεξάρτητος και ακομμάτιστος, δεν είναι όμως «άχρωμος» και απολίτικος. Είναι «πολύχρωμος» και πολιτικοποιημένος. Η διαχείριση της εξουσίας του Δήμου είναι ίσως η κυριότερη και ουσιαστικότερη πολιτική πράξη, με άμεση αντανάκλαση στην καθημερινότητα όλων μας. Συγκροτείται από προσωπικότητες με ιδιαίτερες επιδόσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση, στην κοινωνική δράση, στους εργασιακούς χώρους, στις επιχειρήσεις, στις επιστήμες, στις τέχνες και στα γράμματα. Στα πλαίσια των βασικών αρχών που ανέφερα, έχουμε ήδη συμφωνήσει στους εξής προγραμματικούς άξονες:

·      Ο Δήμος Κατερίνης έχει τη δυνατότητα και οφείλει να γίνει μοχλός οικονομικής ανάπτυξης. Αυτό θα επιδιωχθεί με τη συνεργασία των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων, με την εκπόνηση τοπικού αναπτυξιακού σχεδίου, προς την κατεύθυνση της τόνωσης της επιχειρηματικότητας και της βελτίωσης της απασχόλησης. Ο τουρισμός και η γεωργία είναι λαμπρά πεδία δράσης. Η προσέλκυση εθνικών και διεθνών επενδυτών είναι εφικτός στόχος. Η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας είναι από μόνη της μία ενέργεια που δημιουργεί άπειρες αναπτυξιακές, και όχι μόνο, ευκαιρίες.

·      Η βελτίωση, αισθητική και λειτουργική, του αστικού χώρου σε συνδυασμό με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνδημοτών μας, θα προσφέρει υπεραξία εν γένει και πολλαπλασιασμό της επισκεψιμότητας, με τα αντίστοιχα οφέλη. Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί ανυποχώρητη προτεραιότητα και στην πρώτη θέση βρίσκονται οι ακτές μας και τα Πιέρια.

·      Η ανάπτυξη δομών, υπηρεσιών και δράσεων για την προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων είναι απο τις βασικές μας επιλογές. Η φτώχια και ο κοινωνικός αποκλεισμός δεν έχουν θέση.

·      Η εισαγωγή νέων τεχνολογιών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, η διεύρυνση των πηγών χρηματοδότησης από Ε.Ε. –Περιφέρεια– Κράτος, είναι πρωτοβουλίες που θα ενεργοποιηθούν άμεσα.

·      Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι το βασικό κύτταρο της δημοκρατίας και είναι αναγκαία η διεύρυνση της συμμετοχικότητας τόσο σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου όσο και στη λειτουργία των διαφόρων επιτροπών, οργανισμών κι ακόμη αυτών των δημοτικών επιχειρήσεων. Η ειλικρινής σχέση σεβασμού και συνεργασίας με το άξιο στελεχιακό δυναμικό των εργαζομένων του Δήμου, μπορεί να αναδείξει τις άπειρες δυνατότητες παραγωγής έργου επ’ωφελεία όλων και κυρίως των συνδημοτών μας.  Η διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων και στην εκτέλεση έργων είναι κανόνας αδιαπραγμάτευτος. Θέλουμε την ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση των συνδημοτών μας στις Υπηρεσίες του Δήμου χωρίς ενδιάμεσους και χωρίς διακρίσεις. Θέλουμε έναν Δήμο ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους. Οι συνοικίες και τα χωριά μας πρέπει να ενταχθούν στη συμμετοχική διαδικασία αποφάσεων και οι τοπικές κοινωνίες να έχουν λόγο. Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως ο Δήμος μας πρέπει να λειτουργεί ως μία ενότητα από τα Πιέρια, έως τις ακτές του Θερμαικού, χωρίς αποκλεισμούς και διαχωρισμούς. Τα Τοπικά Συμβούλια πρέπει να έχουν ουσιαστικό ρόλο και να μην είναι απλοί επαίτες. Οι Δημοτικές Ενότητες πρέπει να παύσουν να ζουν την εγκατάλειψη.
·      Η παιδεία, ο αθλητισμός και ο πολιτισμός είναι κεφάλαια σημαντικά· κορυφαία για μια σύγχρονη κοινωνία. Η βελτίωση των υποδομών, αλλα και η δημιουργία νέων, όπου αυτές απουσιάζουν, θα πρέπει να αποτελέσουν τις προτεραιότητες μας. Η διεκδίκηση ανάπτυξης των Τ.Ε.Ι. με τη δημιουργία νέων τμημάτων, όπως αυτά του τουρισμού και του πρωτογενούς τομέα, είναι απαραίτητα και η ύπαρξη τέτοιων τμημάτων θα δημιουργήσει νέες δράσεις και οφέλη ανεκτίμητης αξίας στον τόπο μας. Η ελεύθερη πρόσβαση όλων των ομάδων του πληθυσμού και η ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού με αντίστοιχα δημοτικά προγράμματα, θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και την υγεία των συνδημοτών μας.

·      Στον Δήμο Κατερίνης υφίσταται πολυπληθές δίκτυο πολιτιστικών συλλόγων. Για τον πολύτιμο αυτό πλούτο της λαικής παράδοσης, θα πρέπει να υπάρξει ειδική φροντίδα, ενώ θα υπάρξει στενή συνεργασία και με έναν από τους κορυφαίους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας, το Φεστιβάλ Ολύμπου. Θα πρέπει να παράγουμε και οι ίδιοι πολιτισμό.
Για την ολοκλήρωση του προγράμματος, οργανώθηκαν ήδη θεματικές ομάδες εργασίας.

Από σήμερα ξεκινούμε την προσπάθεια για να δώσουμε στο Δήμο μας μια νέα προοπτική, την προοπτική της αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που του παρέχουν η γεωγραφική του θέση, οι παραγωγικές του δυνατότητες, και οι αξιοσύνη των κατοίκων του, με πολιτικές ανοικτές στον δημοκρατικό διάλογο και στον έλεγχο, με συνεργασίες και εξωστρεφείς δράσεις.

Οι συνεργάτες μου και εγώ θα αφιερωθούμε στον αγώνα για να γίνει ο Δήμος Κατερίνης αντάξιος των επιθυμιών των δημοτών του.

Σε αυτή την πορεία καλούμε τις συνδημότισσες και τους συνδημότες σε μια κοινή προσπάθεια για έναν Δήμο στον οποίο αξίζει, και θέλεις να ζεις... Όπου αξίζει να ζουν τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας... Έναν Δήμο, «μια μεγάλη αγκαλία», για όλους. Θέλουμε ενότητα και συναδέλφωση χωρίς διχαστικά διλήμματα.
Και πάλι σας ευχαριστώ και σας προσκαλώ σε κοινό αγώνα.
Κατερίνη 14-3-2018
Νταντάμης  Δ. Γεώργιος